Tutorvalmentajamme Stephen Clark
Julkaistu: 21.06.2022 20.20

Tutorvalmentajamme Stephen Clark

Seuraavaksi seuran toimijoiden esittelyissä vuorossa on tutorimme Stephen Clark.

Stephen on toiminut LKP:ssä tutorina noin kuuden viikon ajan, mutta aikaisempaa kokemusta LKP:stä löytyy noin kuuden vuoden takaa, jolloin hän toimi myös seuramme tutorina. Stepheniltä löytyy pitkä kokemus jalkapallon parissa. Pelaajauran jälkeen hän on toiminut noin 25 vuotta valmentajana, sekä junioreissa että aikuisissa. Hän on toiminut esimerkiksi Kokkolassa valmentajapäällikkönä, JJK:n edustusjoukkueen valmentajana viime vuonna sekä noin 11 vuotta Schildtin lukion jalkapallovalmentajana.

Stephenin työtehtäviin kuuluu valmentajien tukeminen harjoitusten suunnittelussa ja toteutuksessa ja muilla valmennuksen osa-aluilla, esimerkiksi peleissä valmentamiseen. Hän antaa valmentajille ideoita harjoituksen rakentamiseen lähtien harjoituksen teemasta ja ikäryhmälle sopivista harjoitteista aina niiden viemiseen pelitapahtumiin.

Stephenin ajatuksia tutoroinnista ja LKP:stä:

”Parasta tutorina toimimisessa on saada välittää tietoa ja osaamistani valmentajille, ja saada kiitosta tai kommenttia, että neuvoista oli hyötyä. Laukaassa ilmapiiri on ystävällinen, ja olen saanut mukavia kommentteja valmentajilta, että neuvoistani on ollut hyötyä. Siksi teen tätä työtä, jotta pääsisin jakamaan sitä tietoa, jota minulla on nuorille ja kokemattomammille valmentajille.

Haastavinta on saada kokemattomammille valmentajille kokemusta ja osaamista, jota saa vain tekemällä. Nykyään valmennus on haastavampaa kuin aiemmin, ja kokemusta tarvitsisi saada nopeammin.Kokeneempia valmentajia tarvitaan tukemaan uusia valmentajia, ja kokemattomammille voisi olla hyödyllistä toimia ensin esimerkiksi apuvalmentajana kokeneen valmentajan parina, jolta saisi paljon hyviä ideoita.

LKP:ssä parasta on hyvin ystävällinen ja läheinen ilmapiiri, ja se, että kaikki haluavat tehdä hyvää työtä, eli tarjota Laukaan nuorille mahdollisuus harrastaa jalkapalloa. Tavoitteena ei ole olla ”superklubi” vaan tarjota mahdollisuus harrastaa ja kehittyä eteenpäin. Valmentajien kesken vallitsee hyvä yhteistyön ilmapiiri, kaikki auttavat toisiaan.

Seuraa voisi kehittää houkuttelemalla enemmän pelaajia, jotta saataisiin isompia ryhmiä. Seurojen välinen yhteistyö on tällä hetkellä todella hyvää, ja sitä tulisi ylläpitää ja kehittää eteenpäin, etenkin Laukaan seurojen kesken. Olisi myös hyvä, jos pystyttäisiin tarjoamaan vanhemmille pelaajillekin joukkuetoimintaa täällä Laukaassa, jos pelaajia saataisiin tarpeeksi. Olisi myös hyvä saada lisää kokeneita valmentajia. Kesällä voitaisiin esimerkiksi järjestää turnauksia, jotta seuran näkyvyyttä saataisiin parannettua lisää, ja saataisiin lisää sponsoreita. Harjoittelumahdollisuuksia olisi myös hyvä kehittää, esimerkiksi sisähalli talvelle ja kehittää futsaltoimintaa. ”

Stephenin vinkki uusille valmentajille:

”Käy valmentajakursseja, esimerkiksi aina C-tasolle asti, ja aloita ne ajoissa. Kerää paljon tietoa valmentamisesta muilta valmentajilta, koulutuksista, valmentajaseminaareista jne. Älä pelkää kysyä, jos jokin mietityttää, tyhmiä kysymyksiä ei olekaan, jos ei tiedä vastausta johonkin. Hanki kokemusta mahdollisimman paljon joukkueista.”